piątek, 18 stycznia 2013

EXPERIMETAL COLLECTION 2012

Buffalo Trace Distillery pod koniec ubiegłego roku wypuściła na rynek najnowsze odsłony swojej Experimantel Collection. Myślę, że już całkiem niedługo powinny się pojawić na rynku europejskim pojedyncze sztuki tych małych, ale jakże ekscytujących buteleczek.
Kolekcja 2012 objęła 4 różne eksperymenty:
1. 19 YO Giant French Oak Barrel - Ta bourbon whiskey (Buffalo Trace Rye Recipe #2) leżakowała przez 19 lat i 5 miesięcy na parterze magazynu K. Nie byłoby może w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie fakt, że leżakowała tam nie w zwykłych 53-galonowych(ok. 200 litrów) beczkach z dębu amerykańskiego, ale w wielkich 135-galonowych beczkach wykonanych z dębu francuskiego. zabeczkowanie miało miejsce 28 stycznia 1993 roku, zaś zabutelkowanie 28 czerwca 2012 roku. Parowanie alkoholu (działka aniołów) było stosunkowo niewielkie i objęło 34,8% zawartości beczki (normalnie w 53-galonowej beczce wyniosłoby około 55-60%).
2. 23 YO Giant French Oak Barrel - Parametry tej whiskey są podobne do poprzedniczki. Tym razem jednak leżakowanie trwało 23 lata i 1 miesiąc. Zabeczkowanie miało miejsce 17 maja 1989 roku, zaś zabutelkowanie 28 czerwca 2012. Działka aniołów wyniosła tu 46,8% zawartości beczki.
3. Hot Box Toasted Barrel - Ta bourbon whiskey (Buffalo Trace Rye Recipe #2) leżakowała w beczkach, do których użyto klepek dębowych niepoddanych wypalaniu (charring), a jedynie opiekaniu (toasting). Zabieg ten polegał na opiekaniu klepek w temperaturze 133 stopni F (56,11 stopni C) oraz ich późniejszym potraktowaniu parą wodną. Następnie zestawiono z tak przygotowanych klepek beczki, które napełniono destylatem na 16 lat i 8 miesięcy.
4. #7 Heavy Char - Jest to bourbon whiskey (Buffalo Trace Rye Recipe Mashbil #2), leżakowana w beczce, którą uprzednio poddano nie zwyczajnemu dla Buffalo Trace wypalaniu (#4 char, czyli 55 sekund w płomieniach), ale wypalaniu nader drastycznemu. Polegało ono na potraktowaniu beczek płomieniem przez 3,5 minuty czyli 210 sekund, co oznacza stopień wypalenia #7. W takiej beczce destylat przebywał z kolei przez 15 lat i 9 miesięcy.
Nie wiem, jak wy, ale ja zamierzam jakimś cudem upolować choćby jedną z tych maleństw (375ml) i powiększyć swój stan posiadania Experimental Collection, w skład której wchodzą już:
1. 1993 Double Barreled
2. Oat Bourbon Whiskey
3. Rice Bourbon Whiskey

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz