2. Brown-Forman 1 maja będzie miał nowego prezydenta marki Old Forester. Zostanie nim Campbell Brown - reprezentant 5-go pokolenia rodziny Brown, której pierwszym przedstawicielem był fundator firmy George Garvin Brown - twórca marki Old Forester. Nowy szef ma wpisać się w kampanię odbudowania utraconej znaczącej roli marki Old Forester na rynku american whisky. Korporacja chce przeznaczyć na ten cel co najmniej 50 mln $.
3. Beam-Suntory ogłosił właśnie premierę dwóch kolejnych edycji whiskey ze swojej kolekcji Jim Beam Harvest Bourbon Collection (która stanowi pewnego rodzaju podmarkę w obrębie Jim Beam Signature Craft Series). Tym razem będą to 11-letnie bourbon whiskey JB High Rye oraz JB Rolled Oat. Według zapewnień przedstawiciela Beam-Suntory, wspomniany JB High Rye nie będzie po prostu 11-letnim bourbonem Old Grand-Dad (jak wiadomo, to właśnie ten bourbon Beama zwany jest powszechnie High Rye ze względu na swoją stosunkowo dużą zawartość żyta w recepturze). Choć Beam-Suntory skrzętnie ukrywa swoje receptury przed publicznością, to nie od dziś wiadomo, że standardowy mashbill jima Beama, to 75% kukurydzy, 15% żyta oraz 10% słodu jęczmiennego zaś mashbill dla OGD, to odpowiednio 60%, 30% i 10%. W najnowszym JB High Rye podobno żyta ma być jeszcze więcej (niż 30%).
Ponadto Beam-Suntory rozpoczął niedawno prace nad budową tzw. Jim Beam Urban Stillhouse. Inwestycja ma mieć miejsce w Four Street Live w Louisville, Ky. Ku końcowi zmierzają też prace budowlane nowego centrum dystrybucyjnego we Frankforcie, Ky.
4. Glenmore Distillery (historyczna destylarnia, będąca dziś w rękach Sazerac Company, jako magazyn i butelkownia), zlokalizowana w Owensboro, Ky, odświeżyła niedawno swoje oblicze. Kosztowało to Sazeraca podobno 45 mln $. W ramach przedsięwzięcia zorganizowano tam duże centrum dystrybucyjne.
5. Castle Brands, właściciel marki Jefferson's, planuje kupno dużej działki pod budowę własnego magazynu leżakowego. Póki co wszystkie whiskey z logo Jefferson's leżakują w magazynach innych firm i destylarni.
6. Woodford Reserve Distillery planuje wydać 1,5 mln $ na renowację swojego visitor center (i to po niedawnym poświęceniu 36 mln $ na podniesienie mocy produkcyjnych samej destylarni poprzez zakup 3 kolejnych alembików, dodatkowej linii butelkującej oraz wybudowanie trzech magazynów leżakowych).
7. Bulleit Distilling Co., spółka należąca do Diageo, uruchomiła właśnie mały aparat destylacyjny w swoim nowiutkim Bulleit Frontier Whiskey Expirience (o którym pisałem tutaj), znajdującym się na terenie nieczynnej The Stitzel-Weller Distillery (będącej w rękach Diageo). Aparat ten ma produkować około 1 beczki destylatu tygodniowo. Owa mikro-destylarnia ma być zaprezentowana zwiedzającym 2 maja podczas Derby Day i jednocześnie podczas obchodów 80-tej rocznicy powstania The Stitzel-Weller Distillery.
Oczywiście cały czas trwa budowa najnowszej destylarni american whiskey, która ma się nazywać (przynajmniej na razie) Bulleit Distillery (o czym pisałem tutaj). Inwestycja ma kosztować w sumie około 115 mln $. Póki co właśnie stanął jeden magazyn leżakowy, do którego właśnie przewożone są beczki z destylatami, leżakujące do tej pory w magazynach Stitzel-Weller w Shiveley. Magazyny te są sukcesywnie opróżnianie przez Diageo z powodu nadmiernego rozrostu standardowego dla magazynów whiskey w Kentucky grzyba Baudoinia copniacensis. Kara za nieoczyszczenie magazynów z tego nalotu (patrz poniżej) może kosztować Diageo 10 tys. $ dziennie. By przeprowadzić tego typu chemiczną operację, trzeba najpierw owe magazyny opróżnić z beczek z whiskey. Stąd prawdopodobnie pomysł Diageo na kolekcję Orphan Barrel (patrz tutaj) oraz powrót marki I.W. Harper do USA.
To tyle wieści na dziś. Oczywiście cały czas śledzę dla was rynek american whiskey i dam znać, jak tylko coś nowego się na nim pojawi - czyli zapewne już niedługo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz