"Whiskey Jack Daniels, to obecnie
jedna z najlepiej rozpoznawanych i sprzedawanych marek whiskey na świecie.
Powstaje w destylarni, której teren jest największym tego typu obszarem w USA,
zaś sama destylarnia jest jedną z największych destylarni alkoholu na świecie.
Jednocześnie cała destylacyjna operacja dokonuje się w miasteczku tak
niewielkim, że mało kto namierzyłby je na zwykłej mapie bez specjalnych
wskazówek. Mimo to dziś trudno byłoby spotkać amatora wody życia, który nie
słyszałby o Lynchburgu w stanie Tennessee. To właśnie ta masywna i
supernowoczesna destylarnia uczyniła z małego, nieznanego nikomu miasteczka
jedną z największych atrakcji Tennessee. Choć pisałem już o whiskey Jack
Daniels, to jednak tym razem chciałbym zaprezentować ją i miejsce, w którym
powstaje, nieco inaczej - z perspektywy liczb, wielkich liczb…
Jack Daniels, ze sprzedażą na
poziomie 9 milionów skrzynek rocznie, jest absolutnym numerem jeden wśród
amerykańskich whiskey. Roczny przychód ze sprzedaży tej ilości dobija do 2
miliardów dolarów. Połowa z tego jest efektem sprzedaży krajowej, połowa zaś
pochodzi z rynków światowych. Raczej na tych wielkościach się nie skończy,
jeśli weźmiemy pod uwagę coroczny permanentny wzrost sprzedaży o około 6%.
Destylarnia wita każdego roku około 250 tysięcy turystów, co wielokrotnie
przekracza liczbę mieszkańców Lynchburga, a nawet wszystkich obywateli
Tennessee, szacowanych obecnie na niespełna 6 tysięcy. Oficjalnie Jack Daniel
uruchomił swoją destylarnię w 1866 roku. Nieoficjalnie wiadomo jednak, że mogło
to nastąpić nawet kilka lat później. W zasadzie większość informacji z tamtych
lat, dotyczących destylarni, jest nieweryfikowalna ze względu na brak stosownej
dokumentacji. Wiemy jednak, że Mr. Jack był pierwszym mistrzem destylacji i że
po nim (od 1911 roku) było zaledwie sześciu ludzi, pełniących tę funkcję.
Obecnym (siódmym) mistrzem destylacji od 2008 roku jest Jeff Arnett.
Jednym z
elementów, wyróżniających whiskey Jack Daniels (JD) spośród innych
współczesnych whiskey, jest jej filtrowanie przez warstwę klonowego węgla
drzewnego (charcoal mellowing). Węgiel ten jest przygotowywany na terenie
destylarni, by następnie wypełnić 63 wielkie kadzie filtracyjne (charcoal
mellowing vats). Każda z nich ma głębokość ok. 3 metrów i ponad metr średnicy,
mieszcząc w ten sposób ponad 3,5 m3 węgla drzewnego. Do tak
przygotowanych kadzi wlewany jest świeży destylat z prędkością 3 litrów na
minutę, zapełniając się w ten sposób spirytusem dopiero po 4-5 dniach. Kadzie
mają wymieniany wkład co około pół roku.
Jak wszystkie american
straight whiskey, również JD leżakowana jest w nowych, wypalanych od środka
dębowych beczkach, spędzając w nich co najmniej 4 lata. Zabeczkowane destylaty
dojrzewają w magazynach leżakowych, z których każdy może pomieścić około 20
tysięcy beczek, co daje w łącznie prawie 4 mln litrów przyszłej whiskey.
Destylarnia posiada w sumie 75 magazynów leżakowych. Każdy z nich ma
zainstalowany specjalny system przeciwpożarowy. Jedynie nieliczne magazyny
leżakowe są rozmieszczone w pobliżu destylarni. Pozostałe rozlokowane są w
różnych miejscach stanu, nieraz wiele mil od macierzystej destylarni......"Powyższy tekst, to fragment mojego najnowszego artykułu, jaki ukazał się na łamach czerwcowego wydania miesięcznika "Rynki Alkoholowe". Oczywiście, jak co miesiąc, serdecznie zapraszam do przeczytania całości, która dostępna jest wyłącznie w formie papierowej i (z tego, co wiem) wyłącznie w prenumeracie (patrz tutaj).
Tomasz Falkowski
http://american-whiskey.cba.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz