Whiskey-boom na świecie przekłada się również na biznes amerykański. Szczególny rozkwit popytu notuje ostatnimi laty bourbon whiskey. Destylarnie zaczynają aż połowę swojej produkcji eksportować poza granice Stanów. Wytwarzanie whiskey ściśle związane jest z produkcją beczek. Szczególnie ważny to aspekt w przypadku american straight whiskey, które zgodnie z prawem muszą być leżakowane w nowych wypalanych od środka beczkach dębowych.
W USA produkcją i dostawą beczek do producentów whiskey zajmuje się kilka firm bednarskich, jednak praktycznie tylko dwie z nich nasycają ten rynek w ponad 90%. Są to:
- Brown-Forman Cooperage (dawna Louisville Cooperage)
- Independent Stave Company
Pierwsza z nich należy w całości do Brown-Forman Corp., która w ten sposób sama wytwarza beczki dla swoich whiskey z Jack Daniel Distillery (whiskey Jack Daniels), Brown-Forman Distillery (whisky Old Forester, Early Times) oraz Woodford Reserve Distillery (whiskey Woodford Reserve).
Druga firma zaopatruje w beczki pozostałe znaczące destylarnie whiskey w USA.
Jak dowiedziałem się kilka dni temu, Brown-Forman Corp. zamierza zainwestować 60mln$ w budowę kolejnej swojej firmy bednarskiej. Inwestycja ma się zrealizować w Decatur (hrabstwo Lawrence, stan Alabama) niedaleko Lynchburga (gdzie powstaje Jack Daniels). Do tego dochodzi budowa związanego z powyższą inwestycją tartaku w Stevenson. Nowa firma bednarska ma rozpocząć działalność już w 2014 roku i ma zatrudniać około 200 pracowników. Lokalizacja nowego tartaku sugeruje, że beczki produkowane w nowej firmie będą wykonywane z białych dębów z lasów Alabamy.
Co oznacza budowa kolejnej firmy bednarskiej w Brown-Forman Corp.? No cóż - jeśli chce się produkować więcej whiskey, trzeba mieć więcej beczek i więcej magazynów leżakowych - innej drogi nie ma. Lokalizacja nowej firmy 80 mil od Lynchburga wskazuje na to, że to głównie Jack Daniel Distillery będzie docelowym odbiorcą nowych beczek z Decatur.
Tomasz Falkowski
http://american-whiskey.cba.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz