sobota, 20 kwietnia 2013

NAJLEPSZE AMERICAN WHISKEY WG "WHISKY MAGAZINE"

W najnowszym numerze "Whisky Magazine" autorzy tego znanego na całym świecie pisma prezentują laureatów "Icons of Whisky 2013" (konkursu rozstrzyganego corocznie przez magazyn). Poniżej podaję listę zwycięzców w kategorii "American Whiskey":
1. Best Wheat - Bernheim Original Straight Wheat Whiskey (Heaven Hill Distilleries)
2. Best Non Bourbon - Balcones True Blue Corn Whisky (Balcones Distilling)
3. Best Rye Whiskey - Whistle Pig Straight Rye Whiskey 11YO (WhistlePig Farm)
4. Best Bourbon - George T. Stagg (Buffalo Trace Distillery)
5. Best Tennessee Whskey - George Dickel Superior No.12 Brand (George A. Dickel & Co.)
6. World's Best American Whiskey (czyli zwycięzca zwycięzców) - George T. Stagg
W sumie to nic w tym by nadzwyczajnego nie było - w tym roku wygrywa ten, w tamtym ktoś inny - wedle uznania i zasług. Jednak mocno zastanowiła mnie jedna z istniejących w tym konkursie kategorii: "Best Tennessee Whiskey". No bo znów, niby wszystko w porządku, ale dla mnie jednak nie do końca.
Zwycięzcą tej podkategorii została George Dickel Tennessee Whiskey No.12. W tym przypadku nie mam żadnych zastrzeżeń - w końcu to dobre, co komu smakuje, a to najlepsze, co kogo zachwyci. Tylko zastanawiam się, jakie kryteria przyświecają fachowcom z Whisky Magazine (WM) w ustanowieniu i przede wszystkim w utrzymywaniu takiej kategorii whiskey w swoim konkursie. Skąd moje wątpliwości? Otóż stąd:
1. W amerykańskim prawie (a to ono jedynie reguluje rynek american whiskey) gatunek Tennessee Whiskey po prostu nie istnieje. Piszę o tym tutaj.
2. Wszystkie obecnie produkowane Tennessee Whiskey, włącznie z George Dickelem (GD) i Jackiem Danielsem (JD), produkowane są dokładnie według wymogów specyficznych dla Bourbon Whiskey, a nazwanie ich Tennessee whiskey jest tylko swobodną decyzją producentów.
3. Domyślam się, że znawcy tematu z WM wyodrębnili wspomnianą kategorię prawdopodobnie dla stosowanego przy produkcji Tennessee Whiskey z GD i JD procesu charcoal mellowing (filtrowanie destylatu przez 3-metrową warstwę klonowego węgla drzewnego). Tyle że charcoal mellowing nie dotyczy wszystkich Tennessee Whiskey. Taką jest chociażby Benjamin Prichards Tennessee Whiskey (pisałem o niej tutaj). I tu moje pytanie - czy panowie z WM zaliczyli whiskey Pricharda do swojej kategorii "Best Tennessee Whiskey" w trakcie tegorocznego rozstrzygania swoich Ikon. W końcu whiskey Pricharda ma na etykiecie napis "Tennessee Whiskey". W zasadzie to pełnoprawna Bourbon Whiskey, to może WM zaliczyło ją do kategorii "Best Bourbon".
4. Zastanawiam się na koniec, jak spece z WM zachowają się wobec Corsair Grainiac Tennessee Bourbon, o którym też już wspominałem niedawno tutaj. W końcu pochodzi z Tennessee. A że jest nazwana Bourbonem, cóż... Benjamin Prichards Tennessee Whiskey też mogłaby się nazywać Tennessee Bourbon, a tylko kaprys producenta spowodował, że tak się nie nazywa. To samo dotyczy Tennessee Whiskey z GD i JD.
Niestety na kategorii "Best Tennessee Whiskey" moje zastrzeżenia co do fachowości decyzji żurnalistów z WM się nie kończą. Zastanawiam się, dlaczego obok kategorii Best Wheat Whiskey i Best Rye Whiskey (numery 1 i 3 na liście laureatów) istnieje przedziwna kategoria, zwana przez WM "Best Non Bourbon", w której to wygrywa ostatecznie Corn Whiskey (numer 2 na liście laureatów). W końcu nie tylko Corn Whiskey, ale też Rye czy Wheat, to przecież nie są Bourbony. Co zatem mają na myśli ludzie z WM mówiąc w swoim konkursie "Non Bourbon", nie mam zupełnie pojęcia - zakrawa to na czysty anachronizm. Corn Whiskey ma już tyle swoich oblicz (i jest podparty prawną definicją), że zasługuje na odrębną kategorię na równi z Rye czy Wheat. Poza tym, dzięki działalności coraz większej rzeszy amerykańskich mikrodestylarni (obecnie około 300) whiskey oparta na życie, pszenicy czy kukurydzy powoli tchnie myszką. Na rynku istnieje coraz więcej whiskey zacieranych na bazie takich zbóż, jak owies, komosa, gryka i inne. 
W sumie to jestem za utrzymaniem specjalnej kategorii american whiskey, które z różnych przyczyn nie mieszczą się w zwyczajowych ramach powiedzmy Straight Whiskey. Jednak nie nazywałbym ich Non Bourbon, bo z taką nazwą nijak się to ma do obecnie niezwykle szybko rozwijającego się rynku whiskey z Nowego Świata. Panowie z Whisky Magazine! - Czas na dostosowanie swych skostniałych i stereotypowych poglądów na temat American Whiskey do rzeczywistości. Na świcie istnieje nie tylko Scotch Single Malt. Może czas przestać lekceważyć i traktować po macoszemu inne gatunki whiskey z innych zakątków świata.
Będę śledził ewolucję rozważań panów z Whisky Magazine na temat opisywanej tu kategorii "Best American Whiskey". Ciekaw jestem czy w końcu ich olśni i do jakich wniosków dojdą.
Tu będę kończył. Nie chcę tak naprawdę rozstrzygać problemu (choć zrobiłbym to z chęcią), a jedynie go zaznaczyć, wsadzić kij w mrowisko. Ciekaw też jestem Waszych opinii na ten temat...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz