sobota, 15 grudnia 2012

RUSSELLS RESERVE SINGLE BARREL - PIERWSZE PRZECIEKI

Wreszcie mogę potwierdzić zapowiadaną przeze mnie tutaj nowość ze stajni Wild Turkey i podać niewielką garść szczegółów na jej temat (z racji wciąż skąpych przecieków ze źródeł). Oto w styczniu na rynku amerykańskim (i być może europejskim) pojawi się kolejne wcielenie z serii Russells Reserve - Bourbon Whiskey i Rye Whiskey stworzonych na cześć Jimmy'ego Russella, nestora i żywej legendy amerykańskiej sztuki destylacyjnej.
Seria Russells Reserve miała swój początek w 2001 roku, kiedy to na rynku ukazała się RR 10YO 101 proof (50,5%) Small Batch Bourbon Whiskey (słynny RR 101). Niestety po jakimś czasie, wraz ze zmianą butelki i etykiety, zmieniła się zawartość alkoholu w zabutelkowanej whiskey, spadając do poziomu 90 proof (45%). Piszę niestety, bo według mnie każde zmniejszenie zawartości alkoholu w bourbonie Wild Turkey poniżej 100 proof wpływa ujemnie na doznania organoleptyczne tej jedynej w swoim rodzaju whiskey.
Kolejną zmianą w linii RR było zniknięcie z etykiety napisu "Wild Turkey", co stało się wraz z wprowadzeniem na rynek RR 6YO Small Batch Rye Whiskey. Od tego momentu RR stanowi markę samą w sobie. Teraz jednak linia RR, egzystująca do tej pory wyłącznie, jako Small Batch (co oznacza zmieszanie destylatów z niewielkiej ilości specjalnie wyselekcjonowanych beczek), ma powiększyć się o wersję Single Barrel (czyli destylat niemieszany z innymi destylatami, pochodzący wyłącznie z jednej, najlepszej beczki).
Niestety nie dysponuję jeszcze fotografią RR Single Barrel, ale na końcu tego posta podaję link do strony departamentu Alkohol And Tobacco Tax And Trade Bureau zajmującego się zatwierdzaniem etykiet przyszłych whiskey. Tam pośród formalnych informacji można odnaleźć wzory etykiet, jakie znajdą się na opisywanym tu bourbonie Russells Reserve Single Barrel.
W każdym razie na dziś wiadomo, że nowy RR to Bourbon Whiskey, która (według samego Jimmy'ego Russela) spędziła w beczce 10 lat, a którą rozlano do butelek bez filtrowania na zimno jako Barrel Proof (czyli nierozcieńczaną, z zawartością alkoholu, jaka oryginalnie panowała w beczce) na poziomie 110 proof (55%). Dodam jeszcze, że sprawa wieku destylatu do najnowszego RR nie jest jeszcze do końca pewna, ponieważ według Robina Coupara, Senior Brand Managera Campari USA, whiskey w butelkach RR Single Barrel  będzie w wieku od 8 do 9 lat. Pewna jest natomiast cena nowości, którą producent ustalił na 50$ na rynku pierwotnym.
Jak tylko będę dysponował większą ilością danych i fotkami nowej RR, oczywiście zaraz się z Wami nimi podzielę. Póki co, by obejrzeć planowane przez Gruppo Campari (właściciela Wild Turkey) etykiety, kliknijcie tutaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz