Jak właśnie ogłosiła Buufalo Trace Distillery, na rynek (amerykański) wchodzi szósta już odsłona jej wielkiego projektu, znanego pod nazwą Single Oak Project (SOP). Jak zawsze edycję stanowi 8 butelek w skrzynce, każda o pojemności 375ml. Jak zwykle też wszystkie bourbon whiskey SOP zróżnicowane są pod kątem 3 zmiennych, identyczne mając pozostałe 4 aspekty produkcji. I tak wszystkie whiskey z edycji nr 6 mają identyczne następujące czynniki: sezonowanie drewna beczek, sekcja pnia użytego do produkcji beczek (tree cut), typ magazynu leżakowego (magazyn L) oraz zawartość alkoholu wlewanego do beczek (105 entry proof czyli 52,5%).
Co do różnic, to tym razem smukłe flaszki zawierają bourbon whiskey różniące się:
1. Recepturą - jest to albo bourbon żytni (rye recipe) albo pszeniczny (wheat recipe)
2. Stopniem wypalenia beczki - #3 lub #4
3. Wielkością słoi dębowych w drewnie - szerokie, średnie i wąskie
Dodam, że magazyn leżakowy L, w którym przechowywano wszystkie beczki do 6. edycji, to 5-piętrowy magazyn zbudowany z cegły, o tzw. konkretnych piętrach (czyli każde piętro stanowi tu osobną, wymurowaną kondygnację), co nie jest szeroko uznawaną normą w amerykańskiej sztuce maturacji whiskey.
Więcej na temat Single Oak Project przeczytać można tutaj.
Tomasz Falkowski
http://american-whiskey.cba.pl/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz