środa, 8 sierpnia 2012

6. EDYCJA SINGLE OAK PROJECT

Jak właśnie ogłosiła Buufalo Trace Distillery, na rynek (amerykański) wchodzi szósta już odsłona jej wielkiego projektu, znanego pod nazwą Single Oak Project (SOP). Jak zawsze edycję stanowi 8 butelek w skrzynce, każda o pojemności 375ml. Jak zwykle też wszystkie bourbon whiskey SOP zróżnicowane są pod kątem 3 zmiennych, identyczne mając pozostałe 4 aspekty produkcji. I tak wszystkie whiskey z edycji nr 6 mają identyczne następujące czynniki: sezonowanie drewna beczek, sekcja pnia użytego do produkcji beczek (tree cut), typ magazynu leżakowego (magazyn L) oraz zawartość alkoholu wlewanego do beczek (105 entry proof czyli 52,5%).
Co do różnic, to tym razem smukłe flaszki zawierają bourbon whiskey różniące się:
1. Recepturą - jest to albo bourbon żytni (rye recipe) albo pszeniczny (wheat recipe)
2. Stopniem wypalenia beczki - #3 lub #4
3. Wielkością słoi dębowych w drewnie - szerokie, średnie i wąskie
Dodam, że magazyn leżakowy L, w którym przechowywano wszystkie beczki do 6. edycji, to 5-piętrowy magazyn zbudowany z cegły, o tzw. konkretnych piętrach (czyli każde piętro stanowi tu osobną, wymurowaną kondygnację), co nie jest szeroko uznawaną normą w amerykańskiej sztuce maturacji whiskey.
Więcej na temat Single Oak Project przeczytać można tutaj.   
Tomasz Falkowski
http://american-whiskey.cba.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz