sobota, 2 marca 2013

NEWSY Z WILLETT DISTILLERY

Kentucky Bourbon Distillers (KBD), to od około 30 lat największa niezależna firma butelkująca American Whiskey. Swoją siedzibę ma w Bardstown, Ky, niedaleko siedziby Heaven Hill Distilleries. KBD nie jest zwykłą firmą butelkującą i to z kilku powodów. Po pierwsze jest ogromna w skali swojej pracy. Obsługuje bardzo rozległą rzeszę klientów począwszy od wielkich firm z branży alkoholowej, a skończywszy na prywatnych zamówieniach barów czy nawet pojedynczych ludzi. Po drugie KBD nie tylko butelkuje, ale też maturuje whiskey zakupione od innych producentów (głównie Heaven Hill). Czyni to we własnym magazynie leżakowym anjdującym się na terenie destylarni. Po trzecie firma dysponuje znakomitymi markami własnymi, jak Noahs Mill, Willet, Pure Kentucky, Kentucky Vintage, Old Bardstown, Rowans Creek czy Johnny Drum. Po czwarte właściciele firmy, to potomkowie słynnej destylacyjnej rodziny Willett (choć poprzez małżeństwo Marthy Willett w 1972 roku z Evenem Kulsveenem firma oficjalnie należy do rodziny Kulsveen własnie).
Własnie na tradycji rodzinnej oparta jest najnowsza idea, jaka przyświeca ostatnimi laty właścicielom KBD, a może Willet Distillery - bo od niedawna obydwa napisy można znaleźć na fasadzie budynków starej odnowionej destylarni. Dzieje się tak, ponieważ Willet Distillery od początku tego roku jest już nie tylko niezależnym dystrybutorem whiskey, ale tez jej producentem (nie porzucając jednak swojej dotychczasowej działalności). Pisałem o tym fakcie tutaj już rok temu.
27 stycznia stycznia 2012 roku z przepięknego w swej formie klasycznego miedzianego alembika spłynęły pierwsze krople bourbon whiskey. Stało się to w 103. rocznicę urodzin Thompsona Willetta, ojca Marthy i fundatora oryginalnej Willett Distilling Company w 1937 roku. W niecały rok później, 25 stycznia 2013 roku, w Willet Distillery powstał też wheated bourbon:
Wheated bourbon, to bourbon pszeniczny (oparty w recepturze na kukurydzy, słodzie jęczmiennym i pszenicy - zamiast zwyczajowego żyta). Obecnie destylaty spoczywają w beczkach w magazynie leżakowym. Trzeba poczekać minimum kilka lat, zanim spróbujemy efektów powrotu destylarni do swej pierwotnej funkcji.
Od niedawna Willett Distillery (KBD) po długim czasie niebytu w internecie dysponuje swoją zupełnie nową witryną. Znajdziecie ją tutaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz