piątek, 8 marca 2013

NOWY JEFFERSON'S NA HORYZONCIE

Trey Zoeller z McLain & Kyne (działającej pod parasolem Castle Brands) zapowiedział właśnie debiut kolejnego członka rodziny american whiskey spod znaku Jefferson's. Przypomnę tylko, że do wspomnianej rodziny zalicza się takie bourbon i rye whiskey, jak Jefferson's Bourbon, Jefferson's Rye, Jefferson's Reserve Bourbon oraz Jefferson's Presidential Select Bourbon.
Ostatnia pozycja na tej liście okazała się jak do tej pory najciekawsza. Presidential Select był pszeniczną bourbon whiskey (wheated bourbon whiskey, w recepturze której obok kukurydzy i słodu jęczmiennego znalazła się pszenica zamiast zwyczajowego żyta), jednak nie całkiem zwyczajną. Do zestawienia tej whiskey otóż użyto destylatów powstałych w 1991 roku w słynnej ( i nieczynnej od 1992 roku) The Stitzel-Weller Distillery (kolebki takich bourbonów, jak Old Fitzgerald, Yellowstone czy Old Weller). Docelowo powstały dwie edycje Presidentiala - 17YO i rok później 18YO. Przyznam, że sam pokusiłem się o posiadanie jednej z nich. Bourbona Jefferson's Presidential Select 17YO prezentuję na mojej stronie http://american-whiskey.cba.pl.
Oto jednak na horyzoncie pojawić się ma, i to już w kwietniu, nowy Jefferson's Presidential Select 21YO Straight Bourbon Whiskey. Niestety Trey Zoeller nie podaje zbyt wielu informacji na temat źródeł tej whiskey. Nieoficjalnie jednak wiadomo, że nie jest to już destylat z The Stitzel-Weller Distillery, nie jest to nawet wheated bourbon (a więc prawdopodobnie jest to bourbon żytni). Wiadomo jeszcze, że destylat leżakował od 21 do 24 lat w beczkach wypalanych w stopniu #3 (w skali 4-stopniowej).
W sumie powstanie 1800 6-butelkowych skrzynek nowego Presidentiala. Cena 750ml butelki na rynku pierwotnym ma wynieść 120$. Zawartość alkoholu w destylacie ustalono  na poziomie 94 proof (47%). 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz