wtorek, 27 listopada 2012

7. EDYCJA SINGLE OAK PROJECT

W listopadzie na rynek (amerykański) weszła właśnie siódma już odsłona wielkiego projektu Buffalo Trace Distillery, znanego pod nazwą Single Oak Project (SOP). Jak zawsze edycję stanowi 8 butelek w skrzynce, każda o pojemności 375ml. Jak zwykle też wszystkie bourbon whiskey SOP zróżnicowane są pod kątem 3 zmiennych, identyczne mając pozostałe 4 aspekty produkcji. Tym razem wszystkie beczki leżakowane były w tym samym magazynie K, który charakteryzuje się obecnością drewnianych pięter. We wszystkich beczkach znajdował się destylat rozlany do nich z zawartością alkoholu (entry proof) 105 proof (52,5%). Wszystkie beczki zostały złożone z klepek pochodzących z tej samej sekcji pnia, niestety producent nie podaje, o którą sekcję chodzi (górną czy dolną). Jedyną pewną informacją co do samych beczek jest fakt, że wypalono je wszystkie od środka stopniem wypalenia #3. 
Co do różnic, to tym razem smukłe flaszki zawierają bourbon whiskey różniące się takimi parametrami, jak:
1. Czas sezonowania drewna dębowego (6 miesięcy i 12 miesięcy)
2. Grubość słoi drewna (wąskie - tight, średnie - average oraz szerokie - coarse)
3. Receptura zacieru (bourbon żytni - rye recipe oraz bourbon pszeniczny - wheat recipe)
Dodam na koniec, że magazyn leżakowy K należy do magazynów, w których piętra są wykonane wewnątrz budynku z desek drewnianych. W ostatniej 6. edycji do leżakowania beczek przeznaczono magazyn leżakowy L czyli 5-piętrowy magazyn zbudowany z cegły, o tzw. konkretnych piętrach (czyli każde piętro stanowi tu osobną, wymurowaną kondygnację). 
Wszystkich zainteresowanych Single Oak Project odsyłam między innymi na stronę SOP czyli tutaj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz