wtorek, 8 maja 2012

BOURBON WHISKEY Z MORSKIM AKCENTEM!

Wkrótce, jak mówi John Hansel (wydawca magazynu Whisky Advocate), na rynek amerykański trafi 600 butelek bourbon whiskey, która w palecie ma prezentować akcenty typowo morskie. Posmak soli i wodorostów, to domena raczej szkockich maltów, leżakowanych gdzieś nad brzegiem morza, nie zaś bourbona z Kentucky. Jednak ostatnimi czasy w świecie whisky wszystko jest możliwe (no, prawie wszystko). Oto Trey Zoeller z McLain & Kyne (należącego do Castle Brands Inc.) zapowiedział niedawno, że ma zamiar wzbogacić rodzinę swoich Jefferson's Whiskey o bourbona, charakteryzującego się wyraźnymi morskimi akcentami.
Mowa o Jefferson's Ocean-Aged Bourbon Whiskey, która spędziła bez mała 4 lata na morzu, a dokładnie w beczkach, umieszczonych na pokładzie statku MV Ocean, pływającym w tym czasie po Pacyfiku i morzu Corteza. Jak mówi Zoeller, pomysł dojrzewania bourbon whiskey na morzu z początku wydawał się niedorzeczny. Jednak możliwość uzyskania bourbona, który w palecie reprezentowałby akcenty morskie, okazała się nad wyraz kusząca.
Podobno eksperyment się udał i destylaty z 3 beczek (do pozostałych skutecznie dobrała się załoga statku) niedługo powinny trafić na półki sklepowe w USA.
Zainteresowanych tym niecodziennym eksperymentem odsyłam tutaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz