poniedziałek, 15 grudnia 2014

NOWI MISTRZOWIE W HEAVEN HILL

W dniu 10 grudnia Heaven Hill Distilleries ogłosił powołanie Denny'ego Pottera na stanowisko co-master distillera. Oznacza to ważną zmianę, którą wymusiła nieuleczalna choroba starego mistrza Parkera Beama (o czym pisałem tutaj). Do niedawna to on wraz ze swoim synem Craigiem Beamem stanowili najważniejszy duet mistrzów destylacji w HH. Przyszedł jednak czas na zmiany o tyle istotne, że do tej pory nikt poza familią Beamów nie dzierżył tu tak odpowiedzialnej funkcji. Kim zatem jest Denny Potter, że właśnie jemu przyszło złamać bez mała 80-letnią tradycję w HH.
Denny nie wyskoczył z kapelusza. Dla HH pracuje od 13 lat, ostatnio jako plant manager. Do HH trafił od Jima Beama z Frankfortu, gdzie pracował, jako szef operacji do spraw maturacji i butelkowania. Oprócz tego pełnił funkcję dyrektora destylarni i operacji środowiskowych w Makers Mark Distillery w Loretto (również należącej do Beama).
To nie koniec ważkich nominacji w HH.  Kolejnym co-master distillerem został mianowany weteran operacji destylarnianych HH - Charlie Downs. Charlie będzie kierował nowiutką  mikrodestylarnią, która ma swą siedzibę w Evan Williams Bourbon Experience w Louisville. Wraz z ojcen Parkerem i synem Craigiem Charlie przepracował łącznie 38 lat.
Poniżej prezentuję najnowszą fotkę całej trójki mistrzów z HH. Od lewej: Charlie Downs, Craig Beam, Denny Potter.
Tomasz Falkowski
http://american-whiskey.cba.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz