wtorek, 28 maja 2013

9. EDYCJA SINGLE OAK PROJECT

Na początku maja Buffalo Trace Distillery zaprezentowała 9. już edycję swojego wielkiego Single Oak Project (SOP).  Na temat tego projektu już wielokrotnie pisałem na blogu (między innymi tutaj). Tym razem zróżnicowane zostały takie elementy produkcji bourbon whiskey, jak:
- receptura = bourbon  żytni (rye recipe) oraz pszeniczny (wheat recipe)
- wielkość słoi drewna dębowego = wąskie - tight, średnie - average oraz szerokie - coarse
- sekcja pnia dębu użyta do zestawienia beczek = górna oraz dolna
Pozostałe aspekty są w tej edycji identyczne czyli:
- zawartość alkoholu podczas napełniania beczek (entry proof) = 125 proof (62,5%)
- magazyn leżakowy = tzw. concrete floors (warehouse L)
- stopień wypalenia beczki = #3 char
- sezonowanie klepek dębowych = 6 miesięcy
Znającym temat przypomnę (nieznającym - nadmienię), że cały czas trwa ranking najlepszej beczki (z najlepszym bourbonem rzecz jasna). Przez jaki s czas na pierwszym miejscu rankingu była beczka #97. Obecnie listę rankingowa otwiera beczka #106 (ja jestem w posiadaniu butelki z beczki #88 - patrz tutaj). 
Oferta butelek ze wszystkich 192 beczek pojawia się raz na kwartał począwszy od 2011 roku i potrwa do 2015 roku, obejmując zawsze 12 butelek o pojemności 375ml. Numery beczek użytych do najnowszej edycji SOP, to: 5,6,37,38,69,70,101,102,133,134,165,166. Cena na rynku pierwotnym wyniesie 46$ za butelkę. W Europie tradycyjnie będzie ona co najmniej dwa razy wyższa.
Więcej informacji na temat Single Oak Project znajdziecie na stronie SOP (tutaj).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz