FOUR ROSES SINGLE BARREL LIMITED EDITION 2012
Destylarnia Four Roses właśnie zaprezentowała najnowszą 6. edycję swojej specjalnej bourbon whiskey w wersji single barrel (z pojedynczej beczki). Tym razem mistrz destylacji Jim Rutledge wyselekcjonował beczki z 12-letnimi destylatami, oznakowanymi jako OESK. Przypomnę tu, że Four Roses Distillery destyluje swoją whiskey wg 10 receptur (kombinacje 2 receptur zacieru i 5 szczepów drożdży). OESK oznacza, że whiskey do tej edycji została wyprodukowana w oparciu o następującą recepturę zacieru - 75% kukurydzy, 20% żyta, 5% słodu jęczmiennego (OE). Ponadto użyto tu szczepu drożdży, dzięki którym destylat nabiera charakteru lekko wytrawnego (SK).
Oczywiście (jak w przypadku każdej poprzedniej edycji) i tym razem destylat zabutelkowano, jako barrel proof (czyli bez rozcieńczania). W tym wypadku oznacza to wartość od 100,6 proof (50,3%) do 114,4 proof (57,2%) - w zależności od beczki. Edycja obejmie jedynie 4000 butelek. Ponadto destylat nie został poddany filtrowaniu na zimno. Na rynku pierwotnym Four Roses Single Barrel Limited Edition 2012 powinien ukazać się w połowie kwietnia br.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz