1. Woodford Reserve Sweet Mash Redux - jest to bourbon whiskey wydestylowana w oparciu o tzw. słodki zacier (sweet mash).
Niewtajemniczonym wspomnę tu, że normalnie bez mała każdy współczesny bourbon powstaje wg tzw. metody sour mash (powinienem teraz wytłumaczyć, o co chodzi, ale zamiast tego zaproszę do odwiedzenia mojego słowniczka american whiskey, który znaleźć można na moim blogu tutaj). WR Sweet Mash Redux jest zatem jedyną w swoim rodzaju bourbon whiskey, która znacznie różni się w palecie aromatyczno-smakowej od swojej "cywilnej" odmiany WR Distiller's Select, jako że drożdże pracują tutaj w znacznie wyższym odczynie środowiska. Przez to bourbon ten jest bogaty w nuty owocowe i zielne. Wartym podkreślenia jest tu fakt, iż nie jest to pierwszy bourbon sweet mash w ofercie tej destylarni. W 2008 roku na rynku pojawił się WR 1838 Sweet Mash z serii Master's Collection:
WR Double Double Oaked powstał poprzez poddanie dodatkowemu leżakowaniu whiskey w wersji WR Double Oaked. Leżakowanie to przeprowadzono przez rok w beczkach poddanych silnemu opiekaniu, a następnie lekkiemu wypalaniu. W efekcie powstał bourbon znacznie bardziej wytrawny od swojego protoplasty.
Obaj przedstawiciele nowej serii bourbon whiskey pojawią się wyłącznie w sklepie przydestylarnianym (niestety) w butelkach o pojemności 375 ml i w cenie 50$ za butelkę. Jak mówi Chris Morris, master distiller Woodford Reserve, niedługo po nich w ofercie destylarni pojawi się trzeci przedstawiciel serii. Póki co jednak nic na temat tajemniczego "trzeciego" Morris nie zdradził. Poczekamy więc i zobaczymy (jak zwykle)...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz