Wersja 1792 jeszcze z nazwą Ridgemont Reserve
Panowie z Sazerac niedługo po przejęciu destylarni Barton odkryli, że prowadzono w niej również destylację mniej typowego bourbona, bo opartego na pszenicy (zamiast na życie). Co ciekawe, nie było żadnych śladów intencji, jakie mogły przyświecać ówczesnym właścicielom Barton, którzy na pomysł pszenicznego bourbona wpadli - wszak Barton nie dysponował żadną marką wheated bourbona, która funkcjonowałaby na rynku. Brakowało też pomysłu ze strony Sazerac, co z owymi pszenicznymi destylatami poczynić, aż do teraz.
Wersja 1792 już z nazwą Small Batch
Oto Sazerac ogłosił wypuszczenie na rynek nowego bourbona, zwanego 1792 Sweet Wheat. Nazwa sugeruje, że jest to własnie pszeniczny bourbon - czyli taki, który w recepturze (mashbill) obok kukurydzy i jęczmienia zawiera również pszenicę (zamiast zwyczajowego żyta). Takich bourbonów na rynku nie brak, choć zawsze stanowią mniejszość (w porównaniu do bourbonów żytnich). Zaliczyć do nich można takie bourbon whiskey, jak np. Van Winkle, W.L. Weller, Old Fitzgerald czy Makers Mark.Twórcą bourbona 1792 Sweet Wheat jest Bill Friel, mistrz destylacji Barton 1792 Distillery. Bourbon ten jest pierwszą nową odsłoną marki 1792, po wspomnianym Ridgemont Reserve, wzorem którego najnowsza edycja jest również 8-letnia. Zawartość alkoholu została w nim ustalona na 91,2 proof (45,6%), zaś cena na rynku pierwotnym -na 33$. Jak donoszą źródła z samej destylarni, w ciągu najbliższych kilku lat Sazerac planuje kolejne premiery w ramach marki 1792. Jakie to będą whiskey i czym będą się wyróżniać, tego na razie nie wiadomo.
1792 Sweet Wheat
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz