środa, 22 kwietnia 2015

"THE WILDEST OF BARTENDERS" - RELACJA Z WARSZTATÓW

Na temat warsztatów Wild Turkey Master Class, które odbyły się 14 i 15 kwietnia w Warszawie i Krakowie pod hasłem "The Wildest of Bartenders", pisałem niedawno tutaj. Teraz przyszedł czas na podsumowanie tego wydarzenia.
Bohater wieczoru (u góry: Warszawa, u dołu: Kraków)
14 kwietnia w Warszawie w siedzibie prestiżowej Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów w Warszawie odbyło się wyjątkowe szkolenie pod egidą marki Wild Turkey® Bourbon. Unikalne warsztaty z wiedzy o bourbonie poprowadził Global Brand Ambassador marki – Martin Taylor, na co dzień mieszkający w Anglii oraz rodzimy Brand Ambassador Rafał Nawrot.
Celem warsztatów było zapoznanie słuchaczy, w tym najlepszych warszawskich barmanów z renomowanych koktajl barów, z kategorią alkoholu jaką jest bourbon. Uczestnicy poznali specyficzne uregulowania prawne, historię destylarni Wild Turkey® oraz jej dwóch Master Distillerów. Na spotkaniu nie mogło również zabraknąć degustacji, elementów miksologii (nauki o napojach mieszanych), a także poczęstunku na zasadzie foodpairingu.
Rafał Nawrot (po lewej) i Marti Taylor (po prawej) w akcji (u góry: Warszawa, u dołu: Kraków)
Uczestnicy warsztatów mogli dowiedzieć się między innymi, o tym skąd wziął się bourbon i jakie warunki musi spełniać alkohol, by móc otrzymać to miano. Szczególnie dużo miejsca zostało poświęcone różnicom pomiędzy Wild Turkey® a innymi bourbonami, a także podkreślenia tego, co czyni go wyjątkowym. Ciekawostką było podkreślenie przez Ambassadorów tego, że wszystkie warianty bourbona pochodzące z destylarnii mają ten sam mashbill (procentowy skład zbóż w zacierze), a różnice w smaku czy konsystencji biorą się tylko z procesu leżakowania w różnych częściach magazynów przez różny okres czasu.
Uczestnicy warszatatów (u góry: Warszawa, u dołu: Kraków)
Uwiarygodnieniem słów Ambassadorów była degustacja trzech wariantów bourbona, w której udział wzięli wszyscy słuchacze. Uczestnicy mieli okazję spróbować: dwóch dostępnych szeroko na polskim rynku: Wild Turkey® 81 oraz 101, a także niedostępnego w regularnej sprzedaży w Polsce wariantu small-batch i barrel proof Wild Turkey® Rare Breed.
Na sam koniec Martin Taylor oraz Rafał Nawrot wspólnie przygotowali kilka propozycji na bazie Wild Turkey® 81 i 101. Podczas tej części warsztatów Brand Ambassadorowie pokazali jak uniwersalnym narzęciem pracy jest bourbon. Można się nim cieszyć zarówno podaczas degustacji ze szkła typu Glencairne czy też w iście amerykański sposób – na lodzie w szklankach typu old-fashioned, ale również może być doskonałą bazą do wielu różnych typów koktajli.
Przygotowywanie koktajli na bazie WT (u góry: Warszawa, u dołu: Kraków)
Ciekawym doświadczeniem było przygotowanie przez Brand Ambassadorów popularnego koktajlu Manhattan w wersjach na obu warianatach. Pokazali tym samym, jak różny efekt można uzyskać delikatnie modyfikując główny składnik i co każdy z nich wnosi do koktajlu. Martin Taylor przygotował nastepnie Back Feather, zwycięzcę jednego z konkursów Wild Turkey w Anglii, który jest wariacją na temat Manhattana. Nastepną opcją warsztatową był New York Flip. Rafał Nawrot udowodnił nim, że bourbon świetnie pasuje również do propozycji deserowych. Najbardziej egzotycznym z przygotowanych koktajli, który wzbudził największą ciekawość barmanów, był koktajl na bazie shrubb’a z buraka i ziaren kakaowca. Ostatnią propozycją była kompozycja o nazwie Kentucky South Claw, inspirowana klasycznym koktajlem Cosmopolitan, jednak jego charakter jest trochę odmienny.
Poniżej prezentuję przepisy na koktajle, które były komponowane i serwowane podczas warsztatów:

Black Feather
42,5 ml Wild Turkey® 81
7,5 ml Syrop z solonego ananasa
30 ml Punt e Mes
Metoda: Stirowanie
Szkło: Coupette
Garnish: Lemon Zest

Kentucky South Claw
35 ml Wild Turkey® 81
25 ml Campari
25 ml Syrop z miodu akacjowego
Metoda: Shaker
Szkło: Coupette
Garnish: Orange Zest

New York Flip
40 ml Wild Turkey® 81
20 ml Ruby Porto
10 ml Syrop cukrowy
Jajko
Metoda: Shaker
Szkło: Kieliszek do wina
Garnish: Starta gorzka czekolada

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz