Bohater wieczoru (u góry: Warszawa, u dołu: Kraków)
14 kwietnia w Warszawie w siedzibie prestiżowej
Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów w Warszawie odbyło się
wyjątkowe szkolenie pod egidą marki Wild Turkey® Bourbon. Unikalne warsztaty z
wiedzy o bourbonie poprowadził Global Brand Ambassador marki – Martin Taylor, na
co dzień mieszkający w Anglii oraz rodzimy Brand Ambassador Rafał Nawrot.
Celem warsztatów było zapoznanie słuchaczy, w tym
najlepszych warszawskich barmanów z renomowanych koktajl barów, z
kategorią alkoholu jaką jest bourbon. Uczestnicy poznali specyficzne
uregulowania prawne, historię destylarni Wild Turkey® oraz jej dwóch Master
Distillerów. Na spotkaniu nie mogło również zabraknąć degustacji, elementów
miksologii (nauki o napojach mieszanych), a także poczęstunku na zasadzie
foodpairingu.
Rafał Nawrot (po lewej) i Marti Taylor (po prawej) w akcji (u góry: Warszawa, u dołu: Kraków)
Uczestnicy warsztatów mogli dowiedzieć się między
innymi, o tym skąd wziął się bourbon i jakie warunki musi spełniać alkohol, by
móc otrzymać to miano. Szczególnie dużo miejsca zostało poświęcone różnicom
pomiędzy Wild Turkey® a innymi bourbonami, a także podkreślenia tego, co czyni
go wyjątkowym. Ciekawostką było podkreślenie przez Ambassadorów tego, że
wszystkie warianty bourbona pochodzące z destylarnii mają ten sam mashbill (procentowy skład zbóż w
zacierze), a różnice w smaku czy konsystencji biorą się tylko z procesu leżakowania
w różnych częściach magazynów przez różny okres czasu.
Uczestnicy warszatatów (u góry: Warszawa, u dołu: Kraków)
Uwiarygodnieniem słów Ambassadorów była degustacja
trzech wariantów bourbona, w której udział wzięli wszyscy słuchacze. Uczestnicy
mieli okazję spróbować: dwóch dostępnych szeroko na polskim rynku: Wild Turkey®
81 oraz 101, a także niedostępnego w regularnej sprzedaży w Polsce wariantu small-batch i barrel proof Wild Turkey® Rare Breed.
Na sam koniec Martin Taylor oraz Rafał Nawrot
wspólnie przygotowali kilka propozycji na bazie Wild Turkey® 81 i 101. Podczas
tej części warsztatów Brand Ambassadorowie pokazali jak uniwersalnym narzęciem
pracy jest bourbon. Można się nim cieszyć zarówno podaczas degustacji ze szkła
typu Glencairne czy też w iście amerykański sposób – na lodzie w szklankach
typu old-fashioned, ale również może być doskonałą bazą do wielu różnych typów
koktajli.
Przygotowywanie koktajli na bazie WT (u góry: Warszawa, u dołu: Kraków)
Ciekawym doświadczeniem było przygotowanie przez Brand Ambassadorów popularnego koktajlu
Manhattan w wersjach na obu warianatach. Pokazali tym samym, jak różny efekt
można uzyskać delikatnie modyfikując główny składnik i co każdy z nich wnosi do
koktajlu. Martin Taylor przygotował nastepnie Back Feather, zwycięzcę jednego
z konkursów Wild Turkey w Anglii, który jest wariacją na temat Manhattana.
Nastepną opcją warsztatową był New York Flip. Rafał Nawrot udowodnił nim, że
bourbon świetnie pasuje również do propozycji deserowych. Najbardziej
egzotycznym z przygotowanych koktajli, który wzbudził największą ciekawość barmanów,
był koktajl na bazie shrubb’a z
buraka i ziaren kakaowca. Ostatnią propozycją była kompozycja o nazwie
Kentucky South Claw, inspirowana klasycznym koktajlem Cosmopolitan, jednak jego
charakter jest trochę odmienny.
Poniżej prezentuję przepisy na koktajle, które były komponowane i serwowane podczas warsztatów:
Black Feather
42,5 ml Wild
Turkey® 81
7,5 ml Syrop z
solonego ananasa
30 ml Punt e Mes
Metoda: Stirowanie
Szkło: Coupette
Garnish: Lemon Zest
Kentucky South
Claw
35 ml Wild
Turkey® 81
25 ml Campari
25 ml Syrop z miodu akacjowego
Metoda: Shaker
Szkło: Coupette
Garnish: Orange Zest
New York Flip
40 ml Wild
Turkey® 81
20 ml Ruby Porto
10 ml Syrop cukrowy
Jajko
Metoda: Shaker
Szkło: Kieliszek do wina
Garnish: Starta gorzka
czekolada
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz