sobota, 14 października 2017

MICHTER'S LIMITED RELEASE 25YO

Michter's Distillery ogłosiła właśnie wypuszczenie na rynek bourbon whiskey, która w beczce spędziła aż 25 lat. Dla firmy to nie jest pierwszy raz, kiedy to fani bourbona mogą cieszyć się tak długo starzoną whiskey. Jakieś 9 lat temu światło dzienne ujrzała Michter's 25 YO Single Barrel Bourbon Whsikey:
Tegoroczna edycja do beczki trafiła w 1992 roku. Każda z butelek jest numerowana. Numery kończą się na liczbie 316. Jednak nie oznacza to całkowitej ilości butelek, jak ktoś mógłby sobie pomyśleć, ale wskazuje jedynie (jak mówi prezes Michter's - Joseph J. Magliocco) na fakt, że jest to edycja Small Batch, a nie Single Barrel.
Magliocco podkreśla, że whiskey ta została pozyskana od zewnętrznego producenta, zanim trafiła do beczki. To oznacza, że cały proces dojrzewania odbywał się pod kontrolą pracowników Michter's Distillery, która od 2012 roku produkuje własne destylaty. 
Decyzję o zabutelkowaniu tej whiskey właśnie po 25 latach maturacji podjęły: master distiller Pam Heilmann oraz master of maturation Andrea Wilson.
Opisywana tu bourbon whiskey pojawi się w sklepach w USA 1 listopada br. Zawartość alkoholu w 750ml butelce wyniesie 116,2 proof (58,1%). Cena na rynku pierwotnym ma wynieść 800$.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz