niedziela, 18 grudnia 2016

WILD TURKEY MASTER'S KEEP DECADES

Po zeszłorocznej premierze bourbona Wild Turkey Master's Keep 17YO (o którym pisałem tutaj) Eddie Russell (mistrz destylacji i syn słynnego Jimmy'ego Russella) ogłosił, że fani marki mogą liczyć na kolejną edycję tej serii.

Nowy Master's Keep ma pojawić się już w styczniu przyszłego roku, jednak nie będzie to whiskey 17-letnia.

Eddie Russell tym razem postanowił zmieszać ze sobą destylaty w wieku od 10 do aż 20 lat spędzonych w beczce. 20-letnie destylaty WT skierowane do butelkowania, to naprawdę wydarzenie historyczne dla tej destylarni. Wszak Jimmy Russell słynął z tego, że aprobował gównie bourbony co najwyżej 8-10-letnie (choć rzecz jasna wypuszczał na rynek i starsze 12, 15 i 17-letnie, ale rzadko...). Najstarszymi bourbonami WT dostępnymi na rynku były bourbony 17-letnie:
1. WT 17YO (na rynek japoński)
2. WT Masters Keep 17YO
Opisywana tu edycja WT ma upamiętniać 35 lat pracy Eddie'go Russella dla Wild Turkey. jak podaje etykieta, destylaty do tej edycji maturowano w magazynie leżakowym, zwanym "McBryer Rickhouse".
Nowy WT będzie dostępny z zawartością alkoholu 104 proof (52%) - niestety na razie do końca nie wiadomo, czy to barrel proof czy efekt rozcieńczania. Na pewno wiadomo za to, ze whiskey ta jest filtrowana na ciepło (non-chill filtered).
Krótki film reklamowy na temat najnowszego Wild Turkey Master's Keep Decades możecie obejrzeć tutaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz