„Bourbon jako swoista amerykańska
whiskey, uznana została przez Kongres Stanów Zjednoczonych za ojczysty alkohol,
począwszy od 1964 roku. Największa w tym zasługa Wild Turkey® Kentucky Straight
Bourbon Whiskey, która kryje za sobą prawdziwie epicką historię. To opowieść o
ikonie legendarnego smaku i tradycji rolniczego kunsztu najwyższej jakości.
Opowieść swój początek bierze aż od końca XVIII wieku...
...wtedy też wielebny Elijah Craig,
w regionie obecnie nazywanym Kentucky, wydestylował nowy trunek, który później
został nazwany bourbonem. Użył do tego wody źródlanej, ziaren kukurydzy, żyta i
słodu jęczmiennego. W ówczesnych czasach popularnym było korzystanie z
używanych, wypalanych beczek. Całkiem przypadkowo doprowadziło to do odkrycia,
że takie przechowywanie, owocuje uzyskaniem przez alkohol charakterystycznego
koloru i wyrazistego smaku.
Na początku była rebelia...
Wprowadzenie przez Kongres
specjalnego podatku od domowej produkcji alkoholu spowodowało wśród Amerykanów
„Rebelię Whiskey”, która doprowadziła do masowej emigracji mistrzów destylacji
z północnego-wschodu kraju do Kentucky. Hrabstwo Bourbon zostało oficjalnym
domem specjalnego rodzaju trunku, który zresztą zawdzięcza mu swoją nazwę. Było
to wymarzone miejsce, z dwóch powodów: dolina rzeki Kentucky tworzyła idealny
punkt handlowy, ale także obfitowała (aż po dzień dzisiejszy) w czystą wodę,
filtrowaną przez skały wapienne oraz uprawy kukurydzy, która jest głównym
składnikiem bourbona
..., z której zrodził się kultowy
smak Ameryki
Dzieje Wild Turkey® Bourbon mają
swoje początki około roku 1840 wraz z osiedleniem się Jamesa i Johna Ripy w
Lawrenceburgu w dolinie pomiędzy rzeką Kentucky a klifami wapniowymi. Tam, w
cieniu góry zwanej obecnie Wild Turkey Hill, otworzyli sklep. Wspomnieć należy
również o duecie Austin i Nichols, który w 1855 roku rozpoczął swoją działalność
w dziedzinie hurtowej sprzedaży specjalizującej się w herbatach, kawach i
alkoholach. Później odegrają oni ważną rolę dla alkoholi Wild Turkey®.
W 1869 roku Ripy założyli
oryginalną destylamię na Wild Turkey Hill, gdzie stoi do dziś. Mieściła ona
pierwotnie 100 buszli1 papki miażdżonej codziennie kukurydzy. Już
niecały rok później rodzina Ripy doprowadziła do rewolucji w sposobie sprzedaży
Bourbona na większą skalę. Uprzednio był on rozpowszechniany tylko w dużych
beczkach. Zmiana polegała na zabutelkowaniu go w łatwiej dostępnych dzbanach,
po które można było bez trudu sięgnąć w dowolnej chwili. Rosnąca popularność
alkoholu i świetny zmysł do interesów rodziny Ripy, zaowocował koniecznością
pozyskania nowego budynku pod destylarnię, co nastąpiło w 1887 roku. Pojemność
przechowywania wzrosła do 600 buszli, a następnie do 1200 buszli dziennie.
Oprócz innowacyjnych pomysłów handlowych, rodzina Ripy usilnie pracowała też
nad smakiem swojego bourbona i uplasowaniem go wśród najlepszych amerykańskich
trunków. Dzięki tym staraniom w 1893 roku został on wyselekcjonowany z próby
400 whiskey do reprezentowania Kentucky na Światowych Targach.
Wild Turkey® kontra 18 poprawka
W momencie, kiedy wydawałoby się,
że nic nie stoi na przeszkodzie świetlanej przyszłości kultowego bourbona z
Lawrenceburga, 18 poprawka do Konstytucji wprowadziła prohibicję i w 1919 roku
zamknięto wszystkie destylarnie na terenie kraju. Wiele z nich miało się już
nigdy nie otworzyć. Jednak podczas prohibicji, destylarnia Ripy kontynuowała
produkcję na rzecz środków medycznych, sprzedawanych przez duet Austin i
Nichols. Mimo to, była ona na granicy zamknięcia i bankructwa. W 1933 roku
zakaz został zniesiony 21 Poprawką. Destylarnia rodziny Ripy po przejściu
niezbędnych modernizacji powróciła do produkcji jednego z najlepszych bourbonów
Ameryki według dawnej receptury.
Mniej więcej w tym samym czasie, w
1939 roku, Austin i Nichols postanowili wyspecjalizować się i skupić swój
biznes tylko na winach i mocniejszych alkoholach.
Rok 1940 można nazwać przełomowym
dla destylami Ripy. Wtedy też zagorzały myśliwy i szef spółki Thomas McCarthy zabrał zapas nierozcieńczonej whiskey o zawartości alkoholu 101 Proof, na
coroczne polowanie ze znajomymi na dzikiego indyka, w posiadłości w Południowej
Karolinie. Zasmakowała im ona tak bardzo, że rok później poprosili o ponowne
przyniesienie tego „dzikiego indyka”. McCarthy
uhonorował dobry gust swoich przyjaciół, nazywając
legendarną markę Wild Turkey®.
Era klanu Russellów...
Kolejnym kamieniem milowym było
zatrudnienie w 1954 roku, obecnego mistrza destylacji i ambasadora marki, Jimmy Russella, który pod swoim
przywództwem niezmiernie rozwinął firmę, destylując kilka nowych rodzajów
bourbona - wszystkie bazujące na oryginalnym Wild Turkey® 101 Bourbon.
Przez cały ten czas rząd federalny
Stanów Zjednoczonych nie próżnował i po niepowodzeniu związanym z próbą
wprowadzenia prohibicji, ustanowił w 1964 roku minimalne wymagane standardy dla
produkcji bourbona, uznając go przy tym za produkt narodowy chroniony prawem.
Tymczasem Jimmy Russell udowadniał wszem i wobec
jak dobrą decyzją było zatrudnienie go przez rodzinę Ripy. W 1976 roku po raz
pierwszy wprowadził na rynek Wild Turkey®
Liqueur z miodem, co było tylko zapowiedzią jego wielu pomysłów na kolejne odsłony kultowego
smaku Wild Turkey® 101 Bourbon.
Biznes Austin i Nichols, zajmujący się do tej pory
dystrybucją alkoholi Wild Turkey®, został w 1980 roku wykupiony przez Grupę Pemod Ricard. Tym samym otworzyła
się międzynarodowa siatka połączeń eksportowych i powstały nowe perspektywy
ekspansji marki na rynki zagraniczne. Mniej więcej, w tym samym czasie do
destylami dołączył nowy mistrz destylacji, syn Jimmiego - Eddie.
W 1991 roku przedstawiony został Wild Turkey® Rare Breed w limitowanej edycji
- specjalny, bourbon z zapasów destylarni. Rare Breed jest poddawany próbie alkoholu w beczkach, co czyni go unikalnym bourbonem,
o najwyższej jakości, starzejącym się w destylarni Wild Turkey® w Lawrenceburgu w Kentucky.
Niecałe cztery lata później została
wprowadzona na rynek kolejna wersja kultowego trunku - Wild Turkey® Kentucky Spirit 101 Proof - dostępnego w limitowanej ilości, tylko na terenie Stanów
Zjednoczonych Ameryki.
W 2000 roku, z okazji świętowania
drugiego milenium, zaprezentowana została specjalna propozycja z rezerw - 10-letni
bourbon, noszący imię mistrza destylacji Jimmy Russella. On też, cztery lata później, w
50-lecie swojej pracy z destylamią Wild
Turkey®, wypuścił na rynek limitowaną edycję
15-letniego bourbona, nazywającego się odpowiednio do okazji Wild . Turkey® Tribute.
30 lat po wprowadzeniu na rynek, Wild Turkey® American Honey podniósł rangę produktu z 71 próbą
alkoholu w likierze, składającym się z oryginalnego Wild Turkey® zmieszanego z prawdziwym, czystym
amerykańskim miodem (na razie jeszcze niedostępny w Polsce).
W 2007 roku wypuszczono jeszcze
jedną limitowaną propozycję dla fanów marki, tym razem będącą efektem
współpracy dwóch mistrzów destylacji - ojca Jimmy
i syna Eddie Russella. Wynik ponad 90 lat doświadczenia w branży to Russell’s Reserve Rye - 6-letnia żytnia whiskey, nieznajdująca się w rodzinie Wild Turkey®,
jednak produkowana w destylarni w Lawrenceburgu.
W tym samym roku, z okazji
ustanowienia przez Senat Stanów Zjednoczonych Ameryki, sierpnia „Narodowym
Miesiącem Dziedzictwa Bourbona”, na rynku pojawił się Wild Turkey® American Spirit. 15-letni bourbon w limitowanej edycji,
upamiętniający prawdziwie amerykański, kultowy smak tego trunku. Był to
klasyczny bourbon z zasadami.
W 2011 roku, Eddie Russell stworzył Wild Turkey® 81 Bourbon, idealnie pasujący do koktajli. Użył
do tego sławnej bazy Wild Turkey® bogatej w żyto, co wpłynęło na moc trunku. Dodatkowo bourbon ten starzeje się dłużej niż
pozostałe - w większości od 6 do 8 lat w wypalanych, dębowych beczkach, z drzew
porastających góry Ozark. Daje mu to charakterystyczny posmak wanilii i
płynność karmelu.”
Tomasz Falkowski
http://american-whiskey.cba.pl/
Rzeczywiście cieszy oko ta coraz większa obecność WT na półkach sklepowych. Muszę się przyznać, że WT 101 nie piłem i mimo 50% alkoholu pewnie nie zrobiłby na mnie dużego wrażenia. Rare Breed jest za to wyśmienite!
OdpowiedzUsuńPozdrowienia,
TF
Rare Breed rzeczywiście jest wart swojej ceny, choć akurat nie jest to mój ulubiony WT. Jeśli chodzi o 101, no cóż, zapraszam na degustację :) Sprawdzimy i ocenimy...;)
UsuńWesołych Świąt!!!