Evan Williams (EW), to flagowa marka bourbon whiskey Heaven Hill (HH).
1. Najpopularniejszą wersją EW jest dość powszechny również w Polsce EW Black Label, bourbon około 7-letni z zawartością alkoholu 86 proof (43%).
2. Bardziej ekskluzywną wersją EW jest EW White Label, bourbon Bottled-In-Bond z zawartością alkoholu 100 proof (50%).
3. Ofertę wersji standardowych EW uzupełnia EW Green Label 80 proof (40%).
4. EW z wyższej półki, to wersje Small Batch, jak EW 1783 z zawartością alkoholu 86 proof
5. Do tego należy doliczyć limitowaną edycję EW 23YO (Blue Label) dostępną przede wszystkim w siedzibie Bourbon Heritage Center w Bardstown, Ky
6. Paletę EW zamyka rocznikowa edycja specjalna w wersji Single Barrel - EW Single Barrel Vintage. Jest to bourbon około 9-letni z zawartością alkoholu na poziomie 86 proof
Najwyraźniej widać, że i tak już bogata oferta rodziny EW ma się powiększyć o jeszcze jednego jej członka - EW 12YO (Red Label). Przyznam, że najbardziej zaintrygował mnie wiek destylatów. Jednym z moich ulubionych bourbonów w tym wieku jest Elijah Craig 12YO (również od HH), w związku z tym z chęcią porównam oba te bourbony - szczególnie, jeśli doszukam się klucza, według którego zestawiony będzie najnowszy EW. Drugim moim ulubionym 12-latkiem jest Wild Turkey 12YO. Tu porównanie będzie bogatsze o jeszcze jeden element, a mianowicie zawartość alkoholu. Otóż zarówno Wild Turkey 12YO, jak i Evan Williams 12YO będą mieć tę samą zawartość alkoholu równą 101 proof (50,5%).
Póki co nie wiadomo czy EW Red Label będzie dostępny w Europie. Są nawet wątpliwości czy rodzimy klient z USA również bez problemu zdobędzie najnowszego bourbona spod znaku EW. Na wszystkie tego typu pytania odpowiedź przyniesie, jak zwykle, czas. Na razie pokaże wam projekt etykiety czołowej amerykańskiego wydania EW12YO oraz butelkę egzystującej już na rynku japońskiej wersji EW12YO:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz