HH na jesień tego roku przygotował kolejną odsłonę swojej utytułowanej kolekcji, powstałej na cześć słynnego Parkera Beama, emerytowanego już master distillera HH. Tym razem to jednak nie będzie bourbon whiskey, a wheat whiskey - czyli whiskey oparta na minimum 51% pszenicy w recepturze.
Tak się składa, że HH od 2005 roku ma w swojej ofercie wheat whiskey w postaci Bernheim Original (którą równiez posiadam w swojej kolekcji pod http://american-whiskey.cba.pl/wheat/1.htm). Egzystowała ona do czerwca tego roku w postaci destylatów 5-letnich. Teraz Bernheima można dostać już tylko w wersji 7-letniej, wraz z odświeżoną etykietą, choć brzydszą od oryginalnej (patrz poniżej)
TAK BYŁO:
W każdym razie najnowszy PHC jest tą samą wheat whiskey, co Bernheim, ale poddaną dodatkowej 6-letniej maturacji - co daje łącznie 13 lat spędzonych w beczce, w magazynie leżakowym Y, znajdującym się na terenie HH w Bardstown. Trunek będzie oferowany, jako nierozcieńczany i niefiltrowany (super!), z zawartością alkoholu na poziomie 127,4 proof (63,7%). Cena na rynku pierwotnym ma wynieść 90$ za 750ml butelkę. Premiera na sklepowych półkach jeszcze w tym miesiącu!
http://american-whiskey.cba.pl/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz