"Nie będę przesadnie odkrywczy, jeśli powiem,
że najbardziej rozpoznawaną whisky na świecie jest whisky szkocka. To wiedzą
nawet ci, którzy tematem whisky nie interesują się wcale, a jeśli już, to
czasem i z reguły w połączeniu z porcją coli. Wśród szkockiej whisky ilościowo
dominuje whisky typu blended, choć jakościowo nie jest w stanie dorównać whisky
typu single malt. Jednak, niezależnie od tego czy są to blendy czy malty,
Scotch Whisky stanowią dla wielu producentów wody życia z różnych stron świata
wciąż jedyny godny naśladowania wzorzec. Widać to chociażby po znakomitych
destylarniach z tak egzotycznych dla nas miejsc, jak Japonia czy Tasmania.
Trzeba jednak wiedzieć, że nawet jeśli dla
wielu destylatorów szkocka whisky stanowi główny wyznacznik metodyki pracy i
jakości produktu, to jednak nie dla wszystkich, a przynajmniej nie w takim
stopniu, jak by powszechnie oczekiwano. W końcu Scotch Whisky, nie ujmując jej
niczego i w niczym, nie jest jedynym gatunkiem whisky na świecie, z czego ja
osobiście bardzo się cieszę. Najbliższym memu sercu (a podniebieniu w
szczególności) przedstawicielem świata whisky jest amerykańska Bourbon Whisky,
która swym charakterem reprezentuje zupełnie odmienny od szkockiego styl. To
właśnie jej poświęcam z reguły najwięcej miejsca na łamach tego pisma, co dla
jego wiernych czytelników tajemnicą wszak nie jest. Dziś jednak chcę przybliżyć
wizerunek innego gatunku whisky, który, choć pochodzi z Nowego Świata, wyraźnie
różni się od swych południowych sąsiadek z USA. Mowa o Canadian Whisky.
„Rye” czyli Canadian Blended Whisky
W swojej
historii Kanada była (i jest) pod ogromnym wpływem dwóch potężnych sił
sprawczych, z którymi nieraz tak przyjaźnie, jak i boleśnie przeplatały się jej
losy. Pierwsza z nich, to zwierzchniość dalekiej geograficznie Korony
Brytyjskiej, druga zaś, to znaczące w skutkach sąsiedztwo Stanów Zjednoczonych
Ameryki. Kanada do dziś reprezentuje w wielu aspektach swej egzystencji wpływ obu
tych sił, również w sferze produkcji whisky. Canadian Whisky jest gatunkiem
wody życia, w której ścierają się dwie koncepcje jej produkcji – zarówno
ojczyźniana czyli brytyjska, jak i sąsiedzka czyli amerykańska. Mimo to
Kanadyjska Whisky zdołała wypracować swój indywidualny styl.
Początku
Canadian Whisky, jak i wszelkiej innej, należy szukać w zbożowej recepturze (grain
bill). Głównym ziarnem wsadowym, a jakże, jest tu znana wszystkim Amerykanom z
południa i północy kukurydza, zwana tam maize. Na wzór amerykański drugim
stosowanym w recepturze ziarnem, tzw. flavored grain, jest żyto. W
przeciwieństwie do tradycji szkockiej, w Kanadzie z reguły nie stosuje się w
recepturze słodu jęczmiennego. Jednak, podobnie do Szkotów, Kanadyjczycy tworzą
swoje blendy mieszając ze sobą wysokogatunkową wyleżakowaną whisky z
destylatami zbliżonymi w palecie do neutralnego, ubogiego w doznania smakowe
spirytusu.
Kanadyjska
Whisky jest szczególnie popularna rzecz jasna w samej Kanadzie, gdzie
najczęściej zwana jest po prostu „rye”. Jednak równie popularnym gatunkiem
whisky jest kanadyjska także wśród swoich południowych sąsiadów z USA, którzy
zwą ją Canadian Whisky lub Canadian Blended Whisky. I nie jest to popularność
taka sobie, bo i rynek nie należy do najłatwiejszych. W końcu królują tam takie
tuzy, jak Bourbon Whisky i Tennessee Whisky. A jednak, co trzeba podkreślić,
1/3 rynku whisky w Stanach Zjednoczonych należy właśnie do tej z Kanady. Mimo
tak ogromnej popularności na całym kontynencie Ameryki Północnej, Canadian Whisky
poza nim jest stosunkowo mało znanym i rozpoznawanym gatunkiem whisky.
Canadian Whisky = Canadian Mist
Jednym z
flagowych przedstawicieli swojego gatunku i symbolem kanadyjskiej sztuki
gorzelniczej jest Canadian Mist – marka kanadyjskiej whisky należąca do
amerykańskiego koncernu Brown-Forman. Canadian Mist jest ciekawą whisky z kilku
powodów. Pierwszą ciekawostką jest fakt, iż ostatnimi czasy Canadian Mist stał
się wiodącą marką kanadyjskiej whisky w USA, podczas gdy w Kanadzie miejscami
jest prawie nieznana.
Canadian
Mist jest destylowana i leżakowana w destylarni o tej samej nazwie,
zlokalizowanej w Collingwood w prowincji Ontario. Butelkowanie tej whisky
odbywa się jednak w USA, a dokładnie w butelkowni w Louisville w stanie
Kentucky, należącej do Brown-Forman Distillery. Z faktu tego wynika kolejna
ciekawostka – Canadian Mist wraca do swej ojczyzny wyłącznie, jako produkt
importowany z USA....."
Jak co miesiąc, taki i tym razem prezentuję ledwie fragment mojego artykułu, jaki sukcesywnie ukazuje się na łamach miesięcznika Rynki Alkoholowe. Do zapoznania się z całością zagadnienia dotyczącego whisky z Kanady zapraszam do najnowszego, sierpniowego numeru Rynków. Miłej lektury!Tomasz Falkowski
http://american-whiskey.cba.pl/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz