W 1996 roku w efekcie ogromnego pożaru niemal doszczętnie spłonęła Old Heaven Hill Springs Distillery w Bardstown, należąca do Heaven Hill Distilleries (obecnie Heaven Hill Brands). Przez kolejne 3 lata destylacją dla HH zajmowały się inne zaprzyjaźnione destylarnie z Kentucky, jak Brown Forman i Jim Beam. W 1999 roku HH kupił od Diageo wybudowaną w 1992 roku nowoczesną (jak na tamte czasy) Bernheim Distillery w Louisville.
Obecnie, po trzeciej już modernizacji Bernheim Distillery w ostatniej dekadzie, destylarnia ta stała się największą pojedynczą destylarnią bourbon whiskey na świecie.
Jak podaje producent, obecna modernizacja objęła: zmianę lokalizacji systemu komputerowego, nowy bojler i zestaw destylacyjny (kolumna + doubler) oraz powiększenie zestawu do obsługi ziarna.
Dodam tylko, że obecnie w 55 magazynach leżakowych, należących do Heaven Hill Brands leżakuje 1.200.000 beczek pełnych destylatów.
Oczywiście z okazji otwarcia zmodernizowanej destylarni napełniono destylatem specjalnie na tę okazję przygotowaną beczkę, której zawartość zapewne za jakiś czas zostanie zabutelkowana w ramach super-limitowanej edycji specjalnej (rzecz jasna w stosownej cenie...).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz