poniedziałek, 30 kwietnia 2012

NAGRODY ADI ROZDANE

Już po raz szósty American Distiiling Institute (ADI) ogłosił wyniki swojego dorocznego rankingu Artisan American Spirits and Awards. Dokonało się to na 9. Annual Craft Distilling Conference w Louisville, KY. Poniżej podaję wyniki tego rankingu, dotyczące tylko whiskey:


Bubble Cup Award - Distillery of the Year
Peach Street Distillers, Palisade, Colorado

Best of Class
Artisan Distilled Whiskey
Corsair Artisan Distillery – Grainiac 9 Grain Bourbon
Artisan Merchant Bottled
Smooth Ambler Spirits Co – Old Scout Straight Bourbon Whiskey
 Excellence in Packaging
Huber’s Starlight Distillery – Brandy

CLEAR WHISKEY
Silver Medal
Copper Fox Distillery – Wasmund’s Rye Spirit
Deerhammer Distilling Company – Whitewater Whiskey
Tennessee Distilling Company – Collier and McKeel Charcoal Mellowed White Dog
Dark Horse Distillery – Long Shot White Whiskey
Bronze Medal
High West Distillery – High West Silver Whiskey – OMG Pure Rye
Finger Lakes Distillery – White Pike Whiskey

CORN WHISKEY
Gold Medal, Best of Category
Limestone Branch Distillery – T.J. Pottinger Moon*Shine
Silver Medal
Asheville Distilling Company – Troy & Sons Moonshine
Colorado Gold Distillery – Colorado’s Own Corn Whiskey
Dark Corner Distillery – Moonshine Corn Whiskey
Bronze Medal
Balcones Distillery – Balcones True Blue
Kings County Distillery – Kings County Moonshine
Ole Smoky Moonshine Distillery – Corn Whiskey
Pinchgut Hollow Distillery – Corn Shine

BOURBON WHISKEY
Gold Medal, Best of Category
Corsair Artisan Distillery – Grainiac 9 Grain Bourbon
Silver Medal
Corsair Artisan Distillery – Nashville Bourbon
Tuthilltown Spirits – Hudson Whiskey Four Grain Bourbon
Bronze Medal
Kings County Distillery – Kings County Bourbon
Tuthilltown Spirits – Hudson Baby Bourbon

STRAIGHT BOURBON WHISKEY
Silver Medal, Best of Category
Colorado Gold Distillery – Straight Bourbon Whiskey
Silver Medal
Ballast Point Spirits – Devil’s Share Whiskey
Bronze Medal
Peach Street Distillers – Colorado Straight Bourbon

MALT WHISKY
Gold Medal, Best of Category
Golden Distillery – Samish Bay Single Malt Whiskey
Silver Medal
Golden Distillery – Samish Bay Whiskey Reserve
Rogue Ales & Spirits – Oregon Single Malt Whiskey
Bronze Medal
Corsair Artisan Distillery – Pils American Malt Whiskey
New Holland Artisan Spirits – Double Down Barley
Rogue Ales & Spirits – Dead Guy Whiskey

STRAIGHT MALT WHISKEY
Gold Medal, Best of Category
Ballast Point Spirits – Devil’s Share Whiskey
Silver Medal
Edgefield D
istillery – Hogshead Whiskey
New Holland Artisan Spirits -  Zeppelin Bend

RYE WHISKEY
Silver Medal, Best of Category
Breuckelen Distilling – 77 Whiskey
Silver Medal
1512 Spirits – Aged Rye Whiskey
Corsair Artisan
Distillery – 100% Rye
Corsair Artisan Distillery – Ryemageddon

NON-TYPICAL WHISKEY
Gold Medal, Best of Category
Balcones Distillery – ’1′ Texas Single Malt
Gold Medal
1512 Spirits – Signature Poitin
Silver Medal
Corsair Artisan Distillery – Oatmeal Stout Whiskey
Corsair Artisan Distillery – PreProhibition American Malt Whiskey
Florida Farm Distillers – Palm Ridge Reserve
Koval Distillery – Lion’s Pride, 47th Ward Whiskey
Old Sugar Distillery – Queen Jennie Sorghum Whiskey
Glacier Distilling Company – Wheatfish Whiskey
Bronze Medal
Corsair Artisan Distillery – Quinoa & Barley Whiskey
Corsair Artisan Distillery – Triticale & Barley Whiskey
Koval Distillery – Lion’s Pride Millet Whiskey
Middle West Spirits – OYO Whiskey

SMOKED WHISKEY
Silver Medal, Best of Category
Balcones Distillery – Brimstone
Silver Medal
Corsair Artisan Distillery – Oak Smoked Wheat Whiskey
Corsair Artisan Distillery – Cherrywood Smoke
Bronze Medal
Corsair Artisan Distillery – Triple Smoke
Square One Brewery & Distillery – JJ Neukomm Malt whiskey

HOPPED WHISKEY
Gold Medal, Best of Category
Corsair Artisan Distillery – Citra Whiskey
Silver Medal
Spirits of St. Louis – Hopskey
Bronze Medal
Corsair Artisan Distillery – Elderflower Bohemian Whiskey

FLAVORED WHISKEY
Bronze Medal
Corsair Artisan Distillery – Old Punk
Artisan Merchant Bottled Whiskey
Gold Medal, Best of Category
Smooth Ambler Spirits Co – Old Scout Bourbon Whiskey
Gold Medal
Bull Run Distillery – Temperance Trader Bourbon
Bronze Medal
Great Lakes Distillery, LLC – Kinnickinnic Whiskey

sobota, 28 kwietnia 2012


DISTILLERS SELECT – CZYLI ILE JEST WOODFORDA W WOODFORDZIE

            Nie jestem może fanem kina w rozumieniu dosłownym, jednak prywatnie niezwykle cenię sobie polską kinematografię, również tę z czasów PRL-u. Na czoło wśród komediowych reżyserów tamtych lat wysuwa się w moim rankingu Stanisław Bareja. Pamiętam jego znakomitą komedię pt. „Poszukiwany poszukiwana”. W jednym z motywów filmu pewien samozwańczy “naukowiec” na swój sposób, jak tłumaczył, prowadził badania nad zawartością cukru w cukrze. Motyw ten jako żywo objawił mi się przy jednej z półek stoiska alkoholowego w hipermarkecie, gdzie w rękę wpadła mi coraz szerzej rozpowszechniana w polskich sklepach butelka bourbona Woodford Reserve Distillers Select. Postanowiłem zbadać, ile jest Woodforda w Woodfordzie i, proszę mi wierzyć, nie uczyniłem tego bez powodu. Ale po kolei…
            Woodford Reserve Distillers Select Kentucky Straight Bourbon Whiskey powstaje w Woodford Reserve Distillery, zlokalizowanej w mieście Versailles na terenie hrabstwa Woodford w stanie Kentucky. Początki destylarni, wcześniej zwanej Labrot & Graham, sięgają 1838 roku. To wówczas Oscar Pepper (właściciel destylarni i spadkobierca rodzinnej tradycji) zatrudnił na stanowisku mistrza destylacji słynnego dr Jamesa Crowa, który zasłynął innowacyjnymi metodami produkcji whiskey, jak metoda sour mash czy wypalanie od środka dębowych beczek. Po kilku zmianach właściciela destylarnia weszła w 1941 roku w skład korporacji Brown-Forman, która następnie sprzedała ją w roku 1971. Po pewnym czasie historia zakręciła koło. W obliczu rozkwitu bourbonowego biznesu Brown-Forman zrozumiał, że potrzebował ekskluzywnej marki. W tym celu odkupił w 1994 roku destylarnię Labrot & Graham i po gruntownym odrestaurowaniu jej budynków rozpoczął w niej destylację bourbon whiskey. Już dwa lata później, w 1996 roku, destylarnia wypuściła na rynek nowy produkt o nazwie Woodford Reserve Distillers Select.
            W zasadzie od samego początku Brown-Forman nie spieszył się z wyjaśnieniem, że zaoferowany wówczas Woodford Reserve  (WR) nie był wydestylowany w destylarni w Versailles. Prawda była taka, że whiskey do WR Distillers Select powstała jakieś 7 lat wcześniej w należącej do korporacji destylarni Early Times (obecnie Brown-Forman Distillery) w Louisville (hrabstwo Jefferson, stan Kentucky). Whiskey ta została tam zabeczkowana, po czym jej część przetransportowano do Versailles w celu dalszej maturacji w tamtejszym magazynie leżakowym. Pozostałe czynności, związane z konfekcją whiskey, jak opróżnienie beczek czy zabutelkowanie whiskey, odbywały się już na terenie destylarni Labrot & Graham.
            Dlaczego zatem pierwsze Woodfordy nie powstawały w Woodford? Odpowiedź w sumie jest prosta – w momencie wykreowania marki i wypuszczenia jej na rynek, whiskey z Woodford po prostu nie była jeszcze stosownie wyleżakowana. Ponieważ WR Distillers Select, to whiskey około 7-letnia, należy więc oczekiwać, że od roku powiedzmy 2002 w butelce konsument znajduje wreszcie 100% Woodforda. Prawda jednak jest zgoła odmienna. Dlaczego tak jest i dlaczego to jest takie ważne? Już tłumaczę.....
Jest to fragment mojego najnowszego artykułu, jaki ukazał się właśnie na łamach kwietniowego numeru miesięcznika "Rynki Alkoholowe". Zapraszam więc do przeczytania całego artykułu, dostępnego wyłącznie w wersji papierowej.

czwartek, 19 kwietnia 2012

NOWE SZATY OLD FORESTERA

Brown-Forman Distillery zaprezentowała właśnie nowe butelki i etykiety, jakie od tego sezonu obowiązywać będą Old Forester Bourbon Whisky - flagowe produkty destylarni. Do zmiany etykiet dorocznej limitowanej edycji Old Forester Birthday Bourbon zdążyliśmy się już przyzwyczaić - High End z portfolio destylarni, jakim jest Birthday Bourbon, swoje etykiety, a nawet butelki, zmienia dość często, prawie co roku. Nie mogło więc być inaczej i w przypadku najnowszej edycji 2012.
Co innego zmiana butelki i etykietki takich klasyków, jak Old Forester 86 czy wreszcie Old Forester Signature. Dla miłośników marki to musi być prawdziwy szok (tu lekki przekąs...). Skąd te zmiany? Otóż, jak podaje producent, obecne butelki znacznie bardziej nawiązują do czasów, w których rodziła się legenda Old Forestera. Ponoć były to czasy mniej skomplikowane, przyjaźniejsze i dające więcej okazji do "kontemplacji" i czerpania przyjemności z obcowania z dobrym trunkiem (w gronie przyjaciół najlepiej).
Oczywiście wszystkie nowe butelki opatrzone są kopią podpisu założyciela firmy George'a Garvina Browna, który zwykł podpisywać swoje whisky dla potwierdzenia ich autentyczności. Przypomnę, że to właśnie George G. Brown postanowił upowszechnić sprzedaż whisky wyłącznie w lakowanych butelkach, co w XIX wieku było dość innowacyjnym podejściem do konfekcjonowania alkoholu. Poniżej przedstawiam wizerunki nowych odsłon whisky Old Forester 86 i Signature:

wtorek, 10 kwietnia 2012

BUFFALO TRACE SINGLE OAK PROJECT DOSTĘPNE W ANGLII

Dla wszystkich, którzy są zainteresowani doświadczeniem, prowadzonym przez Buffalo Trace Distillery pod hasłem SINGLE OAK PROJECT (o którym pisałem już na tym blogu tutaj) mam dobre wieści. Nie musicie póki co prosić znajomych czy rodzinę w USA, żeby wykombinowali wam choć butelkę Single Oak Project (SOP), można ją już upolować w Europie pod adresem: http://www.thewhiskyexchange.com/P-16357.aspx Informacja jest o tyle ważna, że oficjalny zakup SOP na amerykańskim e-bayu z transportem do Polski jest praktycznie niemożliwy i rzeczywiście trzeba kombinować. Podobne problemy czekają tych, którzy zechcą kupić SOP na rynku pierwotnym (o ile w ogóle zdążą, bo każda edycja rozchodzi się błyskawicznie). W swoim czasie zapytałem więc przedstawicieli pewnego brytyjskiego sklepu czy nie byliby w stanie sprowadzić choć kilku flaszek SOP. Stwierdzili, że będzie trudno ale... No i udało się, choć nie jest tak super, jak by mogło być. Można kupić otóż co najwyżej 2 flaszki SOP, zaś sklep nie gwarantuje, jaki numer beczki będzie reprezentowała dana butelka - no cóż, nie można mieć wszystkiego...

niedziela, 8 kwietnia 2012

MEDLEY'S NIE OD MEDLEYA

W jednym z dobrych polskich sklepów internetowych pojawił się nowy bourbon pod nazwą, która mnie bardzo zaciekawiła. To John Medley's 6YO. Po przeczytaniu etykiety natychmiast skojarzyłem tę whiskey z Charles Medley Distillers Kentucky (CMDK). CMDK, to nowa odsłona starej dobrej marki whiskey z USA. Rodzina Meldey należy do jednej z "arystokratycznych" rodzin destylatorów z Kentucky. Od pewnego czasu jej przedstawiciele są skoligaceni z inną bourbonową "dynastią" Wathen. Niestety obecnie obie rodziny nie destylują whiskey, choć na rynku można czasem upolować Wathen,s Single Barrel Kentucky Straight Bourbon Whiskey (do której wcześniejszych edycji posłużyły destylaty produkowane jeszcze prze samego Charlesa Medleya).
Czym zatem naprawdę jest John Medley 6YO? Przyznam, że mimo mojego prywatnego śledztwa tak naprawdę nie wiem, co dokładnie znajduje się w butelce, oznaczonej słynnym amerykańskim nazwiskiem. Jak wspomniałem wyżej, rodzina Medley odegrała znaczącą rolę w historii american whiskey. Do dziś jednak na rynku nie ma whiskey sprzedawanej przez rodzinę pod marką Medley. Istnieje możliwość, że to czysty zbieg okoliczności i nieświadome wykorzystanie liter w układzie przypominającym słynne w środowisku nazwisko (chyba sam w to nie wierzę...). Być może jednak to produkt Angostury, która kupiła niedawno destylarnię Charlesa Medleya (i utworzyła CMDK), choć nie mam pewności, czy w kontrakcie była marka Medley. Należy więc wziąć pod uwagę i taki scenariusz, że opisywana bourbon whiskey jest produktem Diageo, które w swoim czasie było właścicielem Charles Medley Distillery, a którą potem odsprzedał byłemu właścicielowi (jednak być może markę Medley pozostawiając sobie).
Innym ciekawym faktem jest to, że whiskey ta najprawdopodobniej rozlewana jest w Niemczech (w Dolnej Saksonii), zaś rozpowszechniana przez tamtejszą firmę Berentzen AG. Zainteresowanych odsyłam tutaj.
Na koniec dodam, że whiskey ta z zawartością alkoholu 40% (80 proof) sprzedawana jest w Polsce w butelce 700ml za 199 zł. Czy jest ona warta tych pieniędzy, tego nie wiem - wiem za to na pewno, że za podobną kwotę można nabyć znacznie pewniejsze co do pochodzenia egzemplarze (a przez to bezpieczniejsze, jeśli chodzi o paletę).

piątek, 6 kwietnia 2012

FOUR ROSES SINGLE BARREL LIMITED EDITION 2012

Destylarnia Four Roses właśnie zaprezentowała najnowszą 6. edycję swojej specjalnej bourbon whiskey w wersji single barrel (z pojedynczej beczki). Tym razem mistrz destylacji Jim Rutledge wyselekcjonował beczki z 12-letnimi destylatami, oznakowanymi jako OESK. Przypomnę tu, że Four Roses Distillery destyluje swoją whiskey wg 10 receptur (kombinacje 2 receptur zacieru i 5 szczepów drożdży). OESK oznacza, że whiskey do tej edycji została wyprodukowana w oparciu o następującą recepturę zacieru - 75% kukurydzy, 20% żyta, 5% słodu jęczmiennego (OE). Ponadto użyto tu szczepu drożdży, dzięki którym destylat nabiera charakteru lekko wytrawnego (SK).
Oczywiście (jak w przypadku każdej poprzedniej edycji) i tym razem destylat zabutelkowano, jako barrel proof (czyli bez rozcieńczania). W tym wypadku oznacza to wartość od 100,6 proof (50,3%) do 114,4 proof (57,2%) - w zależności od beczki. Edycja obejmie jedynie 4000 butelek. Ponadto destylat nie został poddany filtrowaniu na zimno. Na rynku pierwotnym Four Roses Single Barrel Limited Edition 2012 powinien ukazać się w połowie kwietnia br.